Hvad spiser man månederne op til et Nordic Race?

Hvad spiser man månederne op til et Nordic Race?

+ opskrift til Indisk dahl med raita

Skrevet af vores mad-ekspert Frederikke, tidligere deltager i Masterchef og indehaver af Fredes Foodlog.


For bedst muligt at blive klædt på til, at kunne klare et fysisk hårdt løb, som Nordic Race, er det vigtigt at spise den rette kost inden løbet. Det gælder både månederne op til, men bestemt også dagene op til.

I dette indlæg vil jeg guide dig igennem, hvordan du klæder din krop og depoter bedst på, til et løb, og hvorfor det er vigtigt.

Grunden til at det er vigtigt at spise rigtigt inden et løb er, at du får en del mere energi, og det vil hjælpe med at styrke din udholdenhed. Det vigtigste i forhold til løb som dette er, at kroppens glykogenlager er fyldt op. Altså, at du er fyldt op med gode kulhydrater der bidrager med god energi, og også giver en god udholdenhed. Dog er dette mest dagene op til et løb, så jeg vil derfor tage fat i proteinerne.

Proteiner, også kaldt kroppens byggesten, bruges til at opbygge bl.a. celler, væv, enzymer m.m. i kroppen.

Træningen op til et løb som Nordic Race er essentiel, og sammen med et indtag af proteiner, bidrager de til at  du bl.a. får nogle af de ni essentielle aminosyrer, samt at de fungerer lidt som byggesten for musklerne, både før, under og efter træning. Derudover er proteiner fantastiske af indtage sammen med kulhydrater, da de bidrager til at kulhydraterne ikke bliver optaget hurtigt, og dermed får et mere stabilt blodsukker, som bl.a. gør at du undgår at ’gå sukkerkold’.

Gode kilder til protein:

Pr. 100 g

  • Røde linser 27,3 g
  • Kikærter 20,4 g
  • Peanutbutter 24,6 g
  • Mandler 25,6 g
  • Ris, parboiled 8,2 g
  • Pasta, fuldkorn 14,4
  • Broccoli 5,3 g
  • Grønkål 4,7 g
  • Skyr 11 g
  • Ost, mozarella 28,7 g
  • Græsk yoghurt 7,3
  • Tun, i vand 23,9
  • Tun, rå 26,8 g
  • Kylling 21,5 g
  • Kalkun 20,2
  • Rejer i lage 15,5 g
  • Laks, koldrøget 20,6 g
  • Laks, varmrøget 22,7 g

(www. frida.fooddata.dk)

Som vist i tabellen ovenover, er både røde linser og græsk yoghurt en god bidragsrig kilde til protein, og det er derfor helt oplagt og lave en omgang Indisk Dahl. Hertil kan man eventuelt servere noget godt fuldkorns naan brød, eller ris.

Jeg bruger ofte resten af min Dahl som en ’kødsovs’ til fuldkornspasta, og det fungerer vanvittig godt!

Indisk dahl med raita

Du skal bruge:

Til 6 personer

Dahl:

1 spsk. olivenolie
50 g friskrevet ingefær
4 fed hvidløg
1 løg
1 tsk rød karrypasta
2 spsk stødt spidskommen
1 tsk chili
1 l grøntsags bouillon
2 ds hakkede tomater
500 g søde kartofler
550 g gulerødder
500 g røde linser
8 spsk salt

Raita:

2 agurker
4 dl græsk yoghurt 2%
3 fed hvidløg
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk fint salt
1 knivspids peber

Fremgangsmåde:

Kom olivenolie, ingefær, hvidløg og løg i en stor gryde. Lad det stege i ca. 1 minut.

Skyld gulerødder og søde kartofler og skær der i tern, gerne lidt store, så der bevares noget bid, selvom det koges.

Tilsæt herefter karrypasta, spidskommen og chili og lad det stege med, i ca. 1/2 minut inden du tilsætter de resterende ingredienser.

Lad det simre med låg på i ca. 45 minutter eller indtil både linser og grøntsager er møre. Linser brænder nemt på, rør derfor gerne rundt undervejs.

Imens kan du lave raitaen. Skyl og riv agurkerne samt riv hvidløgene eller pres dem. Bland det herefter med de resterende ingredienser. Smag eventuelt til med salt og peber.

Herefter serveres den indiske Dahl varm med den kolde raita og gerne noget lækkert mellemøstligt brød. Velbekomme!