fbpx
Hvad er EMS?

Mange har nok hørt begrebet EMS. Men hvad er det lige det er? Og hvorfor er så mange atleter begyndt at give dem selv stød?

EMS (Electrical Muscle Stimulation) er små elektriske impulser, der aktiverer kroppens nerver, hvilket får musklerne til at trække sig sammen og slappe af igen. Dette er også hvad kroppen helt naturligt gør, når muskler skal i brug. EMS simulerer altså bare signaler fra hjernen.

Videnskabelige studier har vist, at EMS forbedrer blodtilstrømningen, og dermed cirkulationen. Det skaber en masse fordele som stærkere muskler, hurtigere restitution og øget fleksibilitet.

For at forstå EMS, må man først forstå hvordan nerverne fungerer. Nerver er signalveje, hjernen bruger til at sende elektriske signaler til kroppen, og omvendt. Helt basalt findes der tre slags nerver: føle-, motoriske- og rygmarvsnerver. Følenerverne gør os i stand til at mærke objekter, varme/kulde, etc. Motoriske nerver gør os i stand til at bevæge os, da det er dem der sender impulser til musklerne. Rygmarvsnerver kombinerer de to foregående og gør os i stand til at føle og bevæge os samtidig. For eksempel føle hvornår vi står på trinnet, så vi ikke snubler ned af trappen.

Når du så skal bevæge dit ben, sendes der elektriske impulser fra hjernen til dit ben, der fortæller specifikke muskler, at de skal spænde op og trække sig sammen. Det er den sammentrækning der at benet bevæger sig. Signalerne er kun tilstede i kort tid og når signalerne forsvinder, eller slukker, slapper musklen af igen.

EMS fungerer ved at sende elektriske impulser til musklerne. Impulserne aktiverer de motoriske nerver i kroppen, hvilket for musklen til at trække sig sammen. Helt naturligt, som kroppen også selv gør det. Rækken af korte impulser, vil få musklerne til at trække sig sammen, slappe af, trække sig sammen igen, slappe af og så videre. Musklerne aktiveres altså fuldstændig som når du selv træner. De korte, hurtige impulser sætter gang i blodcirkulationen, hvilket hjælper kroppens restitution.

EMS har været brugt i årevis indenfor hospitalsvæsenet, til at ’genstarte’ muskler efter store operationer og til at få muskler til at gro sammen. Dog kan EMS ikke bruges som eneste træning. Det er en god hjælper, hvad end du er elite- eller hyggeatlet.

Nordic Race har et partnerskab med PowerDot, der er førende inden for EMS til sportsbrug.

Læs mere her:

PowerDot Website

PowerDot Facebook

PowerDot Instagram