fbpx
Mød Jonas Drescher

Jonas Drescher jubler efter sin triumf til Nordic Race Copenhagen Urban 2022 – Han har nu vundet de seneste 6. Nordic Race løb. Foto: Nordic Race

Mød en professionel OCR-løber: Jonas Drescher

Af Simon West

I vores nye artikelserie ’Mød en professionel OCR-løber’ har vi fået fat i nogle af de bedste OCR-løbere i Danmark, og taget os en snak med dem. Vi kommer bl.a. ind på hvem de er, deres bedrifter og gode træningsråd og tips til nye OCR-løbere. Dette er den første af fire artikler, og vi starter ud med den lige nu bedste mandlige OCR-løber i Danmark og nr. 5 på verdensplan, Jonas Drescher.

Jonas er 27 år gammel og har løbet OCR i mange år efterhånden. På trods af hans unge alder er Jonas stadig en erfaren herre i elitefeltet og har de seneste par år domineret den danske OCR-scene. Med adskillige topplaceringer til Nordic Race og andre OCR-løb på verdensplan er Jonas i gang med at skabe sig et ry, som en af de bedste OCR-løbere, som Danmark nogensinde har haft. Ved siden af at løbe OCR har Jonas sin egen virksomhed, hvor han er personlig træner og hjælper folk med OCR-træning. Til mit spørgsmål om hvordan han opdagede OCR, blev der svaret, at han løb sammen med en ven til Nordic Race tilbage i 2013 eller 2014. Det var egentlig meget sjovt, og samtidig vandt de begge også billetter til året efter. Derefter begyndte de at løbe hurtigt, og så tog det fart derfra.

Jonas Drescher tilbage i 2019 til Nordic Race Aarhus Hills. Foto: Nordic Race

Den typiske dag starter mellem kl. 9-10 for Jonas, hvor der bliver spist morgenmad og slappet af på sofaen. Efterfølgende kører han sit første træningspas i forbindelse med arbejdet. Det kan være i form af løb til arbejdet eller styrketræning efter ankomst til arbejdet. Typisk har Jonas fem træningspas om dagen, hvor to eller tre af dem er løb og de sidste to er træning på arbejdet.

Jeg kalder også en løbetur på 40 min et træningspas. Det er ikke 5 træninger med fuldt smadder (…) belastningsmæssigt er det ret meget, men man lærer også at man ikke skal smadre på hver gang” (Jonas Drescher, OCR-løber og virksomhedsejer)

I forhold til om Jonas dyrker andre former for sport, dyrker han mange ting som supplement til OCR. Svømning, klatring, funktionelle workouts, forhindringsteknik og race-simuleret træning. Med race-simuleret træning menes der, at man løber forhindringer. Jonas er tilknyttet et center, hvor man har mulighed for at prøve forhindringer. På den måde kan han træne ligesom om, at det var et OCR-løb, hvor løb og forhindringer hænger sammen.

Til Nordic Race Aarhus Hills 2022 var Jonas forrest fra start til slut. Foto: Nordic Race

Vi spurgte Jonas om, hvilke styrkeøvelser han vil anbefale nye inden for OCR-løb. Han mener, at der er 3 områder, man skal lægge størst vægt på.

”I prioriteret rækkefølge er det:

  1. Altså alt hvor du trækker noget til dig. Det kan være pull ups, rows osv. (…) Kan man ikke arbejde med sin egen kropsvægt, kan man trække i vægte. Om det er vægtstang, prowler, elastikker eller TRX. Det kan være hvad som helst, men alle former med trækbevægelse og helst med så meget kropsvægt som overhovedet muligt.”
  1. Alle former for core-øvelser. Det kan være hængende øvelser hvor du trækker benene op til dig, forskellige plankeversioner, rotation med elastik. Der er mange måder at gøre det på. (…) Man kan også lave kettlebellswing.
  1. Løft fra gulv. Dødløft, atlas sten, hvis man kan få fat i en, løft skiver op. Alt hvor man samler noget op fra jorden. (…) Noget let som kan komme op på skulderen, hvis man vil simulere en ’carry’. Hvis man er dygtig til det, kan man spare en masse energi, som man ellers kan bruge andre steder.” (Jonas Drescher)

I forhold til hvad der er hans egen favorit styrkeøvelse, svarer han:

”Pull Ups. Jeg synes det er fedt, og jeg er god til det haha (…) Det er nemlig altid fedest og træne ting man er god til. Pull ups, rope climbs og alt hvor jeg skal trække mig op i noget, kan jeg rigtig god lide.”

Vi kom også lidt ind på Jonas’ løbetræning. 90% af alt Jonas’ løbetræning består af stille og roligt løb over længere distancer. De sidste 10% består af intervaltræning af 400 meter i op til 12 minutter ad gangen. Dog har han et anderledes syn på løbetræning i forhold til så mange andre OCR-løbere:

”Det jeg tror gør mig til en god forhindringsløber er, at jeg ser løb som et værktøj til forhindringsløb. Så jeg har ikke behov for at være en god løber. Jeg løber en meget middelmådig 5 kilometer, men jeg laver rigtig træning, hvor jeg hele tiden bliver forstyrret af andre ting. Det kan netop være forhindringer, styrkeøvelser eller lignende. Det udgår meget af de timer hvor jeg har pulsen højt. Det tror jeg er meget overførbart til forhindringsløb.” (Jonas Drescher)

Når det kommer til vigtigheden af både styrketræning og løbetræning, mener Jonas, at det vigtigste som nybegynder er at have fokus på styrketræningen. Når Jonas siger styrketræning, mener han løbssimulation, dvs. at man træner, som om at det var et OCR-løb. Kvag af hans erfaringen inden for træningen af nybegyndere mener han, at det sværeste for nye er at gennemføre forhindringerne. Det er vigtigt at få opbygget en fysisk form og bevægelsesapparat, som kan udføre forhindringerne. Det er helt klart første checkpoint i forhold til at få succes inden for OCR. Først når man har styr på det, skal det primære fokus være løb eller træning med høj puls.

På vej op af vandet til Nordic Race Copenhagen Urban 2021 (Foto: Nordic Race)

Typisk forventer man, at topatleter spiser efter en kostplan, men det er ikke tilfældet for Jonas. Han spiser ikke efter en kostplan og har derudover også en alternativ tilgang til kost end den klassiske tilgang, hvor man holder øje med kulhydrater, fedt, protein osv. Jonas har derimod fokus på at få nok af de rigtige vitaminer, og det er omdrejningspunktet for hans kost. Disse vitaminer kan fås igennem rå grøntsager, frugt, bønner og andre gode proteinkilder. Udover det spiser han, hvad end han har lyst til:

Hvis jeg har spist godt i løbet af dagen, kan man aftensmad godt bestå af koldskål, og hvis jeg har behov for et mellemmåltid, kan jeg godt spise kage. (…) Jeg går meget op i at jeg får, det som jeg skal have, og det der kommer udover er bare sjov og spas.” (Jonas Drescher) 

Eftersom at Jonas har løbet OCR i mange år, og har masser af erfaring inden for sporten, vil han give 3 gode råd til nybegyndere:


1. Man skal begrænse ens ambitioner. Det er vigtigt at se processen og acceptere, at ting tager tid. Man bliver ikke verdensmester på kort tid, men derimod tager det lang tid at blive dygtig. Derudover er det vigtigt, at processen hen mod ens individuelle mål skal være sjov.
2. Find ud af hvad der motiverer lige præcis dig. Typisk kan det være at med andre, men det kan selvfølgelig også være andre ting.
3. Man skal have det sjovt. Hvis man ikke synes at det er sjovt, så holder man ikke længe.

Jonas Drescher i gang med at gennemføre den mere end to meter høje forhindring, Irish Table. Foto: Nordic Race


Afslutningsvis spurgte jeg ind til hvad hans kort- og langsigtet mål inden for OCR, og hvad han er mest stolt af i livet. Her svarer Jonas, at det kortsigtede mål er at lave en tilfredsstillende performance til VM i september 2022, hvor han selv er tilfreds med det. Det er ligegyldigt, hvilken placering det er, men så længe mavefornemmelsen er god efter løbet, er han tilfreds.


Hans langsigtede mål er at blive den bedste nogensinde:

Og det bare fordi at det er mål som jeg ikke kan opfylde, så det kan man blive ved med at have. Så skal man ikke tænke så meget over nye mål” Siger han griner efterfølgende.

Vedrørende spørgsmålet om hvad han er mest stolt af i livet, svarer Jonas med stolthed og ydmyghed i stemmen:

”Mine OCR-præstationer (…) Jeg har brugt et liv på aldrig rigtigt at kunne commit til noget. Jeg har ikke nogen uddannelse, jeg klarede mig elendigt i gymnasiet, og det er fordi, det aldrig rigtig har været særlig sjovt at arbejde hårdt for noget, fordi det aldrig var nødvendigt. Og så lige pludselig, så var det nødvendigt. Og det er jo så at finde nosserne til at blive ved med at arbejde, selvom det ikke er nemt længere. Det er jeg meget tilfreds med.”

”At så også at jeg har lavet en virksomhed, hvor jeg træner folk og ser folk være så glade over at opnå nogle mål på baggrund af det, jeg lærer dem. Det er helt fantastisk.” (Jonas Drescher).