fbpx
Mød Astrid Martin

Mød en professionel OCR-løber: Astrid Martin

Af Simon West

I vores nye artikelserie ’Mød en professionel OCR-løber’ har vi fået fat i nogle af de bedste OCR-løbere i Danmark, og taget os en snak med dem. Vi kommer bl.a. ind på hvem de er, deres bedrifter og gode træningsråd og tips til nye OCR-løbere. Dette er den tredje af fire artikler, og her har vi taget en snak med en kvinde, som har været på toppen af den danske OCR-scene i mange år, nemlig Astrid Martin

32-årige Astrid Martin har løbet OCR i otte år. Noget som i starten var på hyggeplan, men hun blev hurtigt bidt af det og løb elite kort tid efter, hvor hun havde rigtig god succes. Ved de seneste syv Nordic Race løb har Astrid løbet sig ind i top-10, og til Copenhagen Urban 2021 kom hun på podiet. Ved siden af at løbe OCR arbejder Astrid hos Colgate.

Jeg spurgte ind til, hvordan Astrid opdagede OCR-løb. Her blevet der svaret.

”Jeg havde en veninde, som spurgte om det kunne være meget sjovt at prøve et OCR-løb, og det tænkte jeg kunne være meget sjovt. Det havde jeg ikke prøvede før, og det lød som en god udfordring. Så vi aftalte at løbe sammen.” (Astrid Martin, OCR-løber)

Astrid og hendes veninde endte dog ikke med at løbe så meget sammen. Konkurrencegenet kom frem i Astrid, og hun endte derfor med at løbe fra sin veninde, som ellers bare ville hygge med det.

Astrid Martin på vej igennem Halos ved Copenhagen Beach 2022. Foto: Nordic Race.

For Astrid starter dagen tidligt ud, da hun møder ind på arbejde og er dér det meste af dagen. Om morgen får hun et godt solidt måltid, som kan holde hende kørende langt op ad dagen. Efter arbejde tager hun til træning, som typisk består af crossfittræning eller en løbetur i skoven. Jeg spurgte ind til, hvorfor hun netop træner crossfit. Her svarer Astrid:

Crossfit er noget jeg gør socialt sammen med andre, fordi det motiverer mig at der er andre omkring mig der sveder også. Man har også en aftale med nogle om, at man kommer afsted, fordi kl. 17 når man er færdig med at arbejde, så er man som reelt rimelig træt. Så er det rart at have en aftale med nogle andre, som man ligesom kan møde op til og så ender det jo altid med at være megasjovt.” (Astrid Martin)

Ydermere har Astrid 4-5 træninger om ugen. To af dem er styrkebaseret i form af crossfit, og tre af dem er endurance. Dvs. det er enten løb eller let styrketræning. Én gang om ugen tager Astrid ud på forskellige OCR-baner og laver racesimulation, hvor fokusset er forhindringer og teknik.

Kvag af Astrids mange års erfaring inden for OCR var det naturligt at komme ind på hvilke styrkeøvelser, som ville være gode til nye løbere inden for OCR. Hertil svarer Astrid:

”Først og fremmest vil jeg anbefale at man bare hænger i en Pull up bar, og laver nogle kropshævninger i form af pull ups. Det kan være en rigtig god idé til at øve det med at komme over ting og trække sig selv op.” (Astrid Martin)

Astrid nævner, at en god måde at blive bedre til OCR er, da OCR består af løb, forhindring, løb forhindringer osv, er det godt at træne ud fra det. Dvs. forsøg at lav noget træning hvor du inkluderer løb og styrketræning/forhindringer. Det giver god øvelse i et få ”ødelagt” ens rytme, hvilket kan være en god styrke inden for OCR.

Generelt nævner Astrid, at overkropsstyrke er vigtigt, da mange forhindringer kræver, at man har det. Ydermere anbefaler hun også at hænge med en hånd på skift i en pull up bar. Det styrker nemlig også din grebsstyrke. Derudover er eksplosiv træning i form af box jumps også godt. De egner sig især til vægforhindringer hvor det kræver, at man man hopper, og det kan give dig en god fordel.

I forhold til om løbe- eller styrketræning er vigtigst, er Astrids personlige holdning, at det er lige vigtigt. Det er meget individuelt, vurderer hun, men generelt er begge aspekter lige vigtige inden for OCR..

Astrid Martin kom hurtigt under Roller ved Nordic Race Aarhus Hills 2022. Foto: Nordic Race.

Jeg spurgte ind til, om Astrid spiser ud fra en kostplan, nu hvor hun træner så meget. Til det svarer hun:.

”Nej. Men jeg ved relativt meget om kost og ved hvad der er sundt og hvad der er usundt. Og så kan det selvfølgelig være svært, hvis man bliver fristet af lækre sager (…) Jeg spiser ud far et princip som hedder. ’Jeg skal ikke spise mig mæt i crap’, men kan sagtens spise lidt lækkert, da der ikke er noget forbudt i min kost. Typisk er det 1/3 grøntsager, 1/3 proteiner, 1/3 fiber eller kulhydrater.” (Astrid Martin)

Typisk 2 dage før et løb øger hun dog mængden af kulhydrater for at carb-loade. Hun nævner også, at det er vigtigt at spise, selvom man eventuelt er nervøs inden et løb. Nervøsitet kan nemlig godt ramme ens appetit, men det er vigtigt at få nok ”benzin i motoren”, inden man skal ud at præstere.

Ydermere ville jeg også gerne høre Astrids syn på hvilke råd. som ville være gode til nybegyndere inden for OCR. Her nævner hun fire råd, som hun ville anbefale nye inden for sporten.

1. Husk at have det sjovt og spring ud i det.

”Det er ikke sådan at man behøver at gennemføre det hele første gang man prøver det. Så man skal egentlig bare springe ud i det, og så kan bagefter konstatere ’okay jeg ikke særlig god til at løfte den atlassten, men til gengæld ved jeg nu hvad jeg skal øve mig på’ (…) Ik tænk for meget over hvor god form man er i, bare spring ud i det.” (Astrid Martin)

2. Alt er nemmere når man gør det sammen med andre. Find nogle at gøre det sammen med, så kan man motivere hinanden og holde hinanden op på ting.

3. Husk at få ordentligt med mad inden et løb, da man bruger mange kræfter under et OCR. Væske er selvfølgelig også vigtigt.

4. Ens træning skal helst repræsentere det, man skal igennem. Så hvis det er Nordic Race, er det løb, forhindring, løb, forhindring osv.

Til slut spurgte jeg ind til Astrids mål kort- og langsigtet mål, og hvad hun er mest stolt af i livet. Her svarer Astrid, at hendes mål generelt er at blive ved med at være glad for at løbe OCR. Det med stadig at have det sjovt er meget vigtigt for Astrid, samt at blive ved med at deltage i eliten.

Angående mit spørgsmål om hvad hun er mest stolt af, svarer Astrid med stolthed i stemmen, at vinde EM i 2018 i kortdistance var en stor bedrift, og det er noget, som hun altid vil huske.